
Satılan fabrikadaki 90 bin ton şeker kime gitti?
Tüm itirazlara karşın özelleştirmesi yapılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nın deposunda bulunan 90 bin ton şekerin kime ait olduğu gizleniyor.
Bir günde özelleştirilen Kırşehir'deki Şeker Fabrikasının depolarında bulunan 90 bin ton şekerin kime ait olduğu tartışma yarattı. 2011 tarihinde 141 milyon dolara (575 milyon TL'ye) özelleştirmeye çıkılması düşünülen fabrika 25 nisan 2018 tarihinde 330 milyon TL'ye satıldı. Ancak fabrikanın depolarında bulunan yaklaşık (fiyatı en az 90 milyon TL olan ) 90 bin ton şekerin kime ait olduğu ihale şartnamesi sır gibi gizli tutulduğu için öğrenilemedi.
Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya'nın gözden kaçan ayrıntıyı gündeme getirdiği yazısı şu şekilde: Tarih: 25 Nisan 2018... 4 gün sonra Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) bir ihaleye çıkıyor. İhale, 330 milyon TL’ye Tutgu Gıda’ya satılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nın depolarındaki “90 bin ton şekerin” tahliyesiyle ilgili. Yanlış duymadınız, tam 90 bin ton şeker!.. Soru işareti de burada başlıyor: “Bu şekerler kimin?” Devletin mi, yoksa fabrikayı alan şirketin mi?.. Biz de bu sorunun yanıtının peşine düştük. Türkşeker’e , “Depolardaki 90 bin ton şeker kimin” diye sorduk. “Bizim” demediler, aldığımız yanıt bir hayli ilginçti: “Bunu bize değil, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na sorun...” Oysa Türkşeker 90 bin ton şekerin depolardan tahliyesi için ihale yapan kurumdu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da “ihale şartnamesini” paylaşmayı kabul etmeyince, daha önce bu konuyu Meclis kürsüsünde “şeker alana fabrikayı bedava mı veriyorsunuz” diye soran CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’la konuşuyoruz. Arık, vekil olarak kendisine “net bir bilgi verilmediğini” söyleyerek daha da çarpıcı bir bilgi veriyor: “Fabrikanın depolarında 89 bin 400 ton hazır şeker var. Alelacele, adeta yangından mal kaçırılırcasına fabrikanın depolarının boşaltılması da son derece dikkat çekici bir konu...” CHP’li Arık ihale beklenmeden fabrika depolarının boşaltıldığını söylüyor. 90 bin ton şekerin tahliyesi için 4 gün sonra yapılacak ihalede bir ayrıntı dikkat çekiyor: “İşin Süresi: İşe başlama tarihinden itibaren 6 (Altı) aydır.” Bu süreçte fabrika çoktan yeni sahibinin eline geçmiş oluyor. 90 bin ton şeker kilosu 3 TL’den 270 milyon TL yapıyor. Hadi kilosu 1 TL olsun... O da 90 milyon TL yapıyor. Tüm bu yaşananlar ‘neyi gizliyorsunuz, neyi saklıyorsunuz?’ sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.