
Türkiye'de yalan habere karşı direnç gösterilmiyor
Açık Toplum Enstitüsü’nün (Open Society Institute) 2018 Medya Okuryazarlığı Endeksi yayınlandı.
Açık Toplum Enstitüsü’nün (Open Society Institute) 2018 Medya Okuryazarlığı Endeksi yayınlandı. Bianet’in 3 Nisan 2018 tarihli haberine göre bu yıl ikincisi yayınlanan endekste, Türkiye sondan birinci sırada yer alarak Makedonya’nın ardından “sahte habere karşı en az dirençli” ikinci ülke oldu.
35 Avrupa ülkesindeki eğitim, medya özgürlüğü ve kamu güveni alanları incelendiği raporda, Balkan ülkeleri, “dezenformasyon” gibi sahte haberlerin daha kolay yayıldığı ülkeler olarak öne çıktı. Endekste, “sahte habere en dirençli ülkeler” sıralamasında en üstte Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Estonya ve İrlanda bulunuyor.
Türkiye medya okuryazarlığı sıralamasında sondan ikinci
Eğitim kalitesi ile ifade özgürlüğünün de karşılaştırıldığı endekste, Türkiye yine Balkan ülkeleriyle aynı klasmanda yer aldı. Endekse göre, Türkiye medya okuryazarlığı alanında sondan ikinci olurken, medya özgürlüğü konusunda Makedonya’nın ardından 0 puanla sonuncu oldu. Medya okuryazarlığı konusunda en üst sırada ise 100 üzerinden 76 puan alan Finlandiya bulunuyor.
Endeksteki medya özgürlüğü alanındaki ölçümler Freedom House ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün raporlarına dayanırken, eğitim konusundaki ölçümler de PISA’ya dayanıyor.
Medya okuryazarlığının yüksek olduğu ülkelerde başkalarına duyulan güven de fazla
Ayrıca endekste, medya okuryazarlığı konusunda fazla puanı olan ülkelerde başkalarına güvenin daha yüksek olduğu da belirtiliyor. Başkalarına güven sıralamasında Türkiye, Bulgaristan ve Sırbıstan’ın önünde yer alarak 4.5 puanla sondan üçüncü sırada yer alıyor. Başkalarına güvenme oranın en yüksek olduğu ülke ise 8.3 puanla Danimarka.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.